+36 30 095 2701

uh.ravsavofpen@ofni

Jelentkezzen önkéntesnek - aktuális programok

Önkéntes programok nem csak fiataloknak

Önkéntességről a kötelező ifjúsági szolgálat jut eszünkbe először, pedig ennél sokkal többet jelent.

Csatlakozzon az önkéntes közösségünkhöz, és meglátja:

  • a mindennapok változatosabbak lesznek
  • új kapcsolatokra tesz szert
  • eddig ismeretlen szakmai területeken szerezhet tapasztalatokat
  • jó érzést ad, hogy másokon segített
  • bizonyítottan csökkenti a stresszt, így javítja a mentális egészséget
  • egyes programjainknál a nyelvtudás elmélyítését segíti


… no és akinek szükséges, persze tudunk közösségi szolgálat igazolást is adni!

Válasszon közelgő önkéntes programjaink közül!

Jelenleg nem kínálunk önkéntes programot. Keresse fel oldalunkat később, vagy figyelje Facebook oldalunkat!

Önkéntes feladatok a Szalonna és bandája koncerten (jegyértékesítés, beléptetés, helyszín kialakítás)

Gyerekek

Második önkéntes program hamarosan

Stúdió

Harmadik önkéntes program hamarosan

Kiket várunk programjainkra?

Akiknek közösségi szolgálatra van szüksége

Akiknek közösségre van szüksége

Közös élményeket gyűjtő családokat

Iskola, munkahelyi közösségeket, baráti társaságokat

Önkéntes regisztráció

Amennyiben szeretné, hogy valamennyi önkéntes lehetőségről tájékoztassuk, akkor kérjük töltse ki az a regisztrációs űrlapot!

Az önkéntes regisztációt követően minden új lehetőségről e-mailben tájékoztatjuk így nem szükséges folyamatosan nyomon követni oldalunkat. 

Egyedi igények alapján is szervezünk önkéntes programokat iskolai, munkahelyi közösségeknek.

Keresse munkatársunkat!

A programok helyszínei elsősorban a Vasvár Népfőiskola tevékenységének helyszínei

Népfőiskola
Múzeum
Studio
innováció

Tudnivalók a programokról

Az önkéntességgel kapcsolatos bővebb információt a lenti leírásoknál találja meg.

Az önkéntes programok időtartama változatos, így minden lehetőség meghirdetésekor külön feltüntetésre kerül, ezt kérjük a jelentkezés előtt nézzék meg.

Az önkéntesek számára minden alkalommal biztosítunk:

  • előzetes felkészítést a feladatok ellátásával kapcsolatosan
  • frissítőt a program ideje alatt

Önkéntes feladatok a Szalonna és bandája koncerten (jegyértékesítés, beléptetés, helyszín kialakítás)

Rendezvény/Koncert lebonyolítás

Önkéntesek jelentkezését várjuk a vasvári Szentkúti estek keretében a Szalonna és bandája koncert lebonyolításához.

Az önkéntesek munkájára az alábbi feladatokban számítunk:

A program előkészítése kapcsán az előkészítő munkálatokban 2024. július 18-19-én 9:00-12:00 óra közt. 

A lebonyolítás folyamán a  jegyértékesítés során, a beléptetésnél 2024. július 21-én 16:30-19:00 óra közt.

A program utáni rendrakásban 2024. július 22-én 9:00-12:00 óra közt.

 

Igény esetén az elvégzett önkéntes munkáról közösségi szolgálat igazolást tudunk adni. 

Az önkéntes munka időtartama mindegyik esetben : kb. 3 óra

Jelentkezni a lenti űrlapon lehet, ezt követően munkatársunk felveszi a jelentkezővel a kapcsolatot.

Gyerekek

Második önkéntes program hamarosan

Programtípus

Időpont:

2023. május 7. (vasárnap)
14:00 óra

Ide rövid leírás kell a programról, feladatokról stbAz önkéntes munka : 3 óra

 

Stúdió

Harmadik önkéntes program hamarosan 

 

Programtípus

Időpont:

2023. június 3. (szombat) 

14:00-19:00 óráig

Ide rövid leírás kell a programról, feladatokról stbAz önkéntes munka : 3 óra

 

A Népfőiskola központja:

Gyakran ismételt kérdések

Az önkéntesen végzett munka – hivatalos definíciója szerint – olyan munka, mely az egyén szabad akaratán alapszik, mások javát szolgálja és anyagi ellenszolgáltatás nélkül végezzük.  
Önkéntesnek lenni jó, mert egy alapvető emberi késztetést, az önzetlen segítést, az adást, a jótékonyságot élheti meg általa, miközben az önkéntes is sok mindent kaphat: újabb ismereteket szerezhet; olyan területeken nyerhet munkatapasztalatokat, melyekre talán mindig vágyott, de a szakmaválasztás miatt, egyébként nem lenne erre lehetősége; egy jó csapatba tartozva kapcsolatokat építhet, barátokat szerezhet, és teljesebb életet élhet.

Önkéntes bárki lehet. Közérdekű önkéntes tevékenységet a törvény alapján Magyarországon gyakorlatilag minden 10. életévét betöltött személy végezhet. Az önkéntesség pedig fontos része lehet az életének, ha életkorának, személyiségének, elhivatottságának, időbeosztásának, képességeinek megfelelő, Önhöz leginkább illő tevékenységet talál magának.

Mi elsősorban a Vasvár Népfőiskolához és partnerszervezeteihez keresünk és várunk önkénteseket. De emellett Ön is nagyon egyszerűen végezhet közérdekű önkéntes tevékenységet: keressen egy számára szimpatikus fogadó szervezetet, ahol becsatlakozhat a munkába. Megfelelő fogadó szervezet lehet az a közhasznú civil szervezet (pl.: alapítvány, egyesület), egyház, közszolgáltatásokat, közfeladatokat ellátó intézmény (pl. kórház, szociális intézmény, könyvtár, múzeum), vagy akár helyi önkormányzat, amelyik eleget tett a törvény által előírt regisztrációs kötelezettségének.

Vas vármegyei érdeklődők jelentkezését várja a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ is, az uh.livicisav@ofni e-mail címen. Itt elsősorban Vas vármegyei egyesületek, alapítványok fogadószervezeti önkéntes lehetőségeivel kapcsolatban tudnak segíteni, tájékoztatást adni.

Az adott szervezet tevékenységétől függ, hogy milyen önkéntes tevékenységeket, feladatokat kínál fel. A földrajzi elhelyezkedése is meghatározza, hogy milyen szervezetet talál a közelében, de önkénteskedhet távmunkában is. (pl.: kisfilm készítése, plakát tervezése)

A Vasvár Népfőiskola és partnerszervezetei által kínált önkéntes programok azok tevékenységéhez igazodik: a hagyományok megismertetéshez és továbbviteléhez, a helyi értékek, valamint az értékteremtő közösségek megőrzéséhez és támogatásához.

Ez mindig attól függ, milyen jellegű önkéntes tevékenységről van szó. Mindenképpen olyan ruhában, amelyben kényelmesen, komfortosan érzi magát az adott tevékenységnél. Ha egyéb speciálisabb ruházat kell, arról előzetesen tájékoztatjuk az önkénteseket.

Az egyes önkéntes tevékenységekhez kapcsolódóan tájékoztatjuk a jelentkezőket, milyen helyszínen zajlik az önkéntes tevékenység, és ide mikor kell megérkezni.

A fogadó szervezet feladata, hogy szervezett formában, megfelelő keretet biztosítson az önkéntes számára az önkéntes tevékenység végzéséhez. Ezen belül biztosítania kell, hogy a tevékenységet biztonságosan, egészséget nem veszélyeztető módon végezhesse, melybe beletartozik az is, hogy a munka közben pihenőidő álljon a rendelkezésedre. A szervezet feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy megkapja a tevékenység ellátásához szükséges irányítást, tájékoztatást, megszerezhesse a szükséges ismereteket. Amennyiben az önkéntes még kiskorú, a szervezetnek folyamatos és szakszerű felügyeletet is biztosítania kell.

Első és legfontosabb, hogy a szervezet joggal számíthat arra, hogy a vállalt feladatot elvégzi. Sokan nem érzik az önkéntesen vállalt feladatokkal járó felelősség súlyát. Annak érdekében, hogy a szervezet számíthasson a segítségére fontos, hogy az elvállalt feladatokat megfelelő módon elvégezze és ha valami halaszthatatlan dolog jön közbe, akkor lehető leggyorsabban értesítse a szervezetet arról, hogy nem tud megjelenni. Nagy anyagi vagy lelki kárt okozhat, ha nem látja el a vállalt feladatot, vagy értesítés nélkül nem jelenik meg ott, ahol esetleg többen is számítanak Önre. Emellett a biztonságos munkavégzés érdekében be kell tartani a fogadó szervezet utasításait.

Az önkéntesség lényege, hogy az önkéntes a munkát ellenszolgáltatás nélkül végzi. Ám a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a közérdekű önkéntes tevékenység során felmerülő költségeit a szervezet – adó és járulékfizetési kötelezettség nélkül – megtérítse számára, illetve csekély összegű jutalomban részesítse.   
Ez viszont minden esetben megállapodás kérdése, vagyis a szervezetet a törvény erre nem kötelezi, ám szándékához, lehetőségeihez mérten biztosíthatja, vagy megtérítheti az önkéntes számára a tevékenység ellátásához szükséges: utazást, szállást, étkezést stb.

Általánosságban elmondható, hogy amikor valamilyen feladat ellátására vállalkozunk életünk bármely területén – legyen az akár háztartási munka, iskolai feladat, vagy egy házibuli megszervezése –, egyeztetünk a tevékenységben érintett emberekkel. Megbeszéljük, hogy ki, hol, mikor, mennyi ideig és milyen cél érdekében fog tevékenykedni. Így van ez az önkéntes tevékenységgel is. A közös munka előtt kötött megállapodás biztos támpont lesz, és megteremti az együttműködése keretét. Általánosságban elmondható, hogy minél egyszerűbb, minél rövidebb időtartamú, minél kevesebb szervezést igénylő önkéntes tevékenységről van szó, annál inkább elégségesnek bizonyul a szóban kötött szerződés (pl.: ha az önkéntes egyszeri alkalommal 1 órában tolmácsolást vállal egy szakmai konferencián).

Akár szóban, akár írásban állapodott meg a fogadó szervezettel, a szerződés megszűnik, ha teljesítetted a vállalt önkéntes tevékenységet, vagy eltelt az az idő, amire az önkénteskedést vállalta. Természetesen az önkéntes is kérheti az önkéntes tevékenység lezárását, akár a határozott idő lejárta, vagy a feladat elvégzése előtt. Ennek formája lehet közös megállapodás, vagy akár az önkéntes részéről közölt azonnali felmondás. A törvény szerint az azonnali felmondáshoz mindkét félnek joga van, azonban ezt a lehetőséget, nagykorú önkéntes esetében, az írásba foglalt szerződésben ki lehet zárni. A fogadó szervezet életében is történhet olyan változás, mely az önkéntes tevékenységed lezárulását eredményezi. Ilyen eset lehet, ha a fogadó szervezet megszűnik.

Amennyiben további kérdése merül fel, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Nagy Krisztina

  • e-mail:  uh.ravsavofpen@atzsirk.ygan
  • telefon: 0630/585-8322

Ajánljuk az Önkéntes Központ Alapítvány Önkéntesség – amit tudni érdemes, mielőtt belevágsz vagy ha már csinálod egy ideje című kiadványát.

A kiadvány itt letölthető: Önkéntességről egyszerűen – ÖKA tájékoztató


Ha nem szeretne lemaradni a Vasvár Népfőiskola programjairól...

Iratkozzon fel hírlevelünkre, melyből egy-egy hónap programjairól értesülhet és közvetlenül regisztrálhat az eseményekre. Mivel a rendezvényeink jelentős része limitált létszámú, így nem marad le a legnépszerűbb programokról sem.