+36 30 095 2701

uh.ravsavofpen@ofni

Vasvár Népfőiskola

Mottó: „Építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken”

Építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken
Békeház
kézművesség
fonás

A Vasvári Nagytérségi Népfőiskola gondolata 11 évvel ezelőtt született meg, miután Lezsák Sándor Vasváron előadást tartott, és ismertette a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat létrehozásával kapcsolatos terveket. Vasváron 2002-től kezdve szerveződtek már népfőiskolai programok a Vas-vár Örökség Népfőiskola Egyesület szervezésében, de 2010-ben alakult meg az a partnerségi munkacsoport ami a nagytérségi népfőiskola létrehozásával kapcsolatos feladatok szakmai támogatását végezte.

A nagytérségi népfőiskola célja egy olyan képző intézmény kialakítása, ahol a családi életre, a mindennapokra felkészítő tanfolyamokkal, kurzusokkal, rendezvényekkel hozzájárulhatunk értékeink megőrzéséhez.

A Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány 2021-től koordinálja és összefogja a „Vasvár Népfőiskola” működését, programjainak szervezését.

Gyakorlatorientált képzésekkel segíti az önellátás képességének megszerzését, önálló egzisztenciateremtéshez szükséges ismereteket nyújt vidéken élőknek, illetve a vidéken letelepedni kívánóknak.

Szellemiségében hordozza a nemzeti hagyományok megismertetését, és továbbvitelét, a helyi értékek, valamint az értékteremtő közösségek megőrzését és támogatását. Küldetése a vidék felemelése, a helyben való boldogulást segítő tudás és készségek átadása.

Azon dolgozunk, hogy a nagytérségi népfőiskola ténylegesen központként működjön, ezért széleskörű együttműködést alakítunk ki térségi-megyei-országos szakmai szervezetekkel, képzőintézményekkel, minisztériumokkal és gyakorlati képzési helyekkel.  

Terveink között szerepel olyan témák feldolgozása, mint: egészség, család, helyi érték, irodalom, kultúra, kolostori iskola, natúrpark iskola, hagyományos kézművesség, népi építészet, termelés, gazdálkodás, önellátás vidéken.

A Népfőiskola központja jelenleg Vasváron, a Békeházban működik, a képzéseinket itt, valamint a városban, illetve a Vasi-Hegyhát Natúrpark településein lévő, – térségi partnereink által működtetett – helyszíneken tartjuk.

2022. márciusáig több olyan programot is szervezünk, ahova nem csupán a térségből, hanem távolabbról is várjuk az érdeklődőket. 

A Lakitelek Népfőiskolával való együttműködésnek köszönhetően 2022 márciusig több új helyszín kialakítása is megtörténik. Megkezdi működését a népfőiskolai filmstúdió, de sor kerül egy „gasztro-műhely” létrehozására is, ahol már a tavasszal több képzést tervezünk a vidéki gasztronómiai hagyományaink megőrzése és átadása érdekében.

Megvalósul mindemellett a leendő nagytérségi népfőiskolai központ terveinek elkészítése, ami remélhetőleg néhány éven belül már szálláshellyel, konferencia- és képző termekkel, speciális oktató terekkel várja az érdeklődőket.

Az alapítvány kuratóriumi tagjai

Kovács István

Kovács István

kuratóriumi elnök

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere

Tóth Balázs

kuratóriumi tag

Kevy Albert

kuratóriumi tag

Mindenki életében vannak olyan pillanatok, amikor szívesen ismerne meg vagy tanulna valami régit (a hagyományokat, helyi értékeket megismerve) vagy épp valami újat, innovatívat, ami talán segít a jövő tervezésében, útkeresésben is. Van, amikor szeretnénk hasonló gondolkodású közösségre lelni, vagy épp valamilyen hobbi mentén szeretnénk jól kihasználni az „én” időnket.

Bármelyik okból is választják a Népfőiskola programjait, biztosak lehetnek abban, hogy a Népfőiskola csapata számára fontos, hogy az Alapítvány szellemiségének megfelelően olyan programokat szervezzünk, amelyek során minden résztvevő elégedetten, új és jó élményekkel, hasznos ismeretekkel gazdagodva térjen haza.
Ennek érdekében változatos programokat igyekszünk szervezni, amelyek fejlesztésekor az Ön véleménye fontos számunkra.

Kérjük ossza meg velünk a véleményét! Milyen programokon venne részt szívesen?

Építs házat, művelj kertet

Munkatársaink

Kovács István

Kovács István

szakmai vezető

Báthori Attila

Báthori Attila

Bohárné Szabó Mónika

Bohárné Szabó Mónika

Böde-Tóth Zsanett

Böde-Tóth Zsanett

Drimmer Lászlóné Kati

Drimmer Lászlóné Kati

Farkasné Jánosi Ágota

Májer Bálint

Májer Bálint

Nagy Kriszta

Nagy Kriszta

Némethné Borbás Bianka

Prácser Tamás

Prácser Tamás

Rosta Dóra

Rosta Dóra

Sziklai Szonja

Szörényiné Tóth Emőke

Szörényiné Tóth Emőke

Zágorhidi Czigány Balázs

Zágorhidi Czigány Balázs

Zágorhidi-Czigány Bertalan

Zágorhidi-Czigány Bertalan

Zágorhidi-Czigány Sebestyén

Zágorhidi-Czigány Sebestyén

Rosta Dóra

Rosta Dóra

Büki Boglárka

Szörényiné Tóth Emőke

Szörényiné Tóth Emőke

Partnereink

Vasvár város

Nagy Gáspár Művelődési Központ

Támogatóink