+36 30 095 2701

uh.ravsavofpen@ofni

Régmúlt korok nyomán

PROJEKTBEMUTATÓ

A projekt címe: Régmúlt korok nyomán

A projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.1.3-21-VS1-2022-00008

Kedvezményezett: Vasvár Város Önkormányzata

Konzorciumi tag: Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány

A támogatás összege: 299 974 500 Ft

Fejlesztés tárgya: Vasvári sánc rekonstrukciója és a bérbaltavári őslénylelet bemutatóhely kialakítása

 

Vasvár Város Önkormányzata konzorciumban a Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvánnyal a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében a „Helyi és térségi turizmusfejlesztés” megnevezésű TOP_Plusz-1.1.3-21 kódszámú pályázati felhívásra benyújtott „Régmúlt korok nyomán” megnevezésű támogatási kérelme 2022. december 12. napon kelt támogatási döntés alapján támogatásban részesült. A projekt 2023.04.25. napján megkezdődött.

 

A fejlesztés alapvető célja két – a Vas Megyei Értéktárban szereplő – kulturális érték jobb megőrzése és bemutatása, illetve jobb turisztikai hasznosítása:

 

A projekt során egyfelől újjáépítésre kerül a Vasvári sánc kiemelt eleme a Vaskapu, melynek állapota az évek alatt, sajnos jelentős mértékben leromlott, és ami a térség egyik jelképe és a Katonák útja egyik fontos helyszíne és a térség kiemelt értéke, kedvelt kirándulóhelye. Valamint rendezésre kerül a sánc melletti terület, amely így alkalmassá válik hagyomány őrző bemutatók és egyéb kisebb – főként történelmi tematikájú – rendezvények megtartására; valamint kerékpáros pihenőként is funkcionál majd. Ehhez padok, kerékpár támaszok és ismeretterjesztő táblák kerülnek kihelyezésre.

 

A projekt másik kiemelt eleme a Bérbaltavári őslénylelet bemutatására helyezi a hangsúlyt. Az egykori ásatások egyik fontos területe megvásárlásra került a jelenlegi tulajdonostól, majd olyan elemek kialakítása fog megkezdődni, melyek a leletek bemutatását szolgálják – pl. bemutatófal, megtalált leletek, rekonstrukcióra épülő interaktív ásatási terület. E mellett egy kerékpáros megállóként is szolgáló fogadórész kerül megépítésre, mely helyet ad a vizesblokknak és egy nagyobb fedett egységnek, ahol rosszabb idő esetén is lehet tartózkodni. A külső részen kialakításra kerül továbbá egy ismeretterjesztő útvonal, valamint egy az ásatások során talált leletekhez kapcsolódó tematikus játszótér.

 

A két elem tekintetében a sánc már eleve meglévő attrakció, a bérbaltavári helyszín azonban turisztikai szempontból új attrakciónak számít. E mellett a Vasvári Nagytérségi Népfőiskola meglévő eszközparkjára alapozva VR (virtuális valóság) alapú kiegészítő programokkal támogatjuk mindkét helyszín látogatottságát.

 

A projekt célja a helyi turisztikai adottságokban rejlő potenciál jobb kihasználása révén a térségi turizmus erősítése, a turisztikai kínálat szélesítése, a turisták számának növelése, ezáltal a turisztikai szektor nagyobb jövedelmezőségéhez való hozzájárulás a Vasi-Hegyhát Naturpark területén. A fejlesztések tervezett befejezési dátuma 2025.12.31.