+36 30 095 2701

uh.ravsavofpen@ofni

Média

Ismerje meg a Vasvár népfőiskolát!

Video

Az itt található videók a Vasvár Népfőiskola helyszíneihez, partnereihez kapcsolódnak. A stúdió elindulását követően további tartalommal bővül. 

Felnőttképzések a Népfőiskolában

Régészeti ásatások Vasváron

Vasvár bemutatkozó film

Vasvár várja Önt!

Helyi termelői piac Vasvár

Vasvár Domonkos templom

Oszkó - Hegypásztor Kör

Nagyapám Háza

Gyümölcsfaoltás, szemzés

Növényvédelem

A szentgotthárdi csata és a vasvári béke

Még több videót láthat Youtube csatornánkon, látogassa meg!

Stúdió

kamera

2022 őszén kezdte meg működését az oszkói Közösségi Házban a Vasvár Népfőiskola stúdiója. 

 

Létrehozásának alapvető célja az volt, hogy színvonalas technikai háttér segítse a küldetésünkhöz illeszkedő filmek, hangfelvételek, online műsorok és egyéb médiatartalmak létrehozását.

A stúdió tevékenységéhez kapcsolódóan szeretnénk felkarolni azokat a kezdeményezéseket, amelyek a szűkebb vagy tágabb térségünk értékeit, természeti és kulturális örökségét mutatják be, valamint a vidéken való boldogulást szolgálják.

Ismerje meg a stúdióhoz kapcsolódó szolgáltatásainkat!

Virtuális séták

Virtuális séták keretében ismerkedjen meg a térség épített, természeti és kulturális örökségének egy-egy szeletével. A tartalom hasonló, mintha jelen lenne, de higgye el, az élmény a személyes látogatások alkalmával lesz teljes. Szeretettel várjuk Önt is!

Tájház Hegyhátszentpéter

Tájház Kehidakustány

Tájház Vitomarci – Szlovénia

Tájház Hegyhátszentpéter

A tájház Hegyhátszentpéter településen található, melynek első említése 1381-ből származik „A Béke út 86. szám alatt álló festetett, faragott oromzatú, háromosztatú épület eredetileg lakóháznak épült 1891-ben, szoba-konyha-kamra felosztással. Az épületre vegyes falazat jellemző: a szoba vályogból, a többi része téglából épült gerendás födémmel rendelkezik. A tetőszerkezet ollószáras nyeregtető, elől csonkakontyolt, hátul kontyolt tetővel, ami kévés zsúppal fedett. A konyha előtt pitvar és lopott tornác található, ahonnan a helyiségek ajtaja nyílik. A padozat mindhárom helyiség esetében döngölt földpadló.
Általánosságban elmondható, hogy az épületben található enteriőr időmetszete az 1920-30-as éveket idézi. A szombathelyi Savaria Megyei Hatókörű Városi muzeológusai szakmai felügyeletének, valamint Szakály Ferenc tanár úr irányításával a helyi általános iskola honismereti szakköre gyűjtésének köszönhetően a tájház berendezése hiteles képet ad a térség tárgykultúrájáról. 

Ismerkedjen meg a tájházzal!

Tájház Kehidakustány

Az 1900-ban épült parasztház legfőbb értéke, hogy a benne élők az eredeti házon, annak berendezésén semmit nem változtattak, csupán 1-1 szekrényt készíttettek a szobába, konyhába. A ház három plusz egyes osztatú. Középen a konyha, ebből nyílik utca irányába a tiszta szoba, hátra pedig a lakószoba. Hátul udvari bejárattal a kamra. Itt van a padlásfeljáró is. A parasztszobák berendezésének kétféle módja volt, párhuzamos, vagy sarkos. A tisztaszobában a párhuzamos elrendezésre látunk példát. A hátsó lakószoba sarkos elrendezésű.

A konyha nagy kincse a ma is tökéletesen működő kemence, amiben 4-5 kenyeret is sütöttek hajdanán. A kemence másik oldalán áll az eredeti csikótűzhely. Ezeket kb 1870-től készítették a környékbeli lakatosok.

Járja végig a tájház tereit!

Tájház Vitomarci – Szlovénia

A Hrgova-ház a XIX. század eleji népi építészet rendkívüli emlékét képezi. Ez a ritka, még fennmaradt parasztotthonok egyike, amely sajátos módon érzékelteti a parasztság szegényebb rétegének életformáját. A zsúppal fedett, döngölt ház 1808-ban épült. A tájház jellegzetes pannon parasztház. A szalmával, illetve zsuppal burkolt nyeregtető alatt kisebb gazdasági épület, borospince található, amelynek ajtaján az 1811-es évszám olvasható. A lakóház és a melléképület eredetileg a szőlőhegyi munkákhoz, szürethez és borászkodáshoz használt épülete volt egy idős parasztgazdának, majd miután a gazdaságot átadta a fiataloknak, itt élte le az életét. Az életnek ezt a részét „kikötményes időnek” nevezték.

A főépületben – a kis házban – van a múzeum, ahol a látogatók a kiállított tárgyakon keresztül megismerhetik az egykori paraszti életet. Az épület gazdasági részét rendezvényhelyszínné alakították át, egy konyhafülkével kiegészítve. Ez rendezvények lebonyolításához ad teret, illetve szálláslehetőséget biztosít. A padlást szalmaágyakkal rendezték be mint régen, ahol a legbátrabb vendégek meg is szállhatnak.

Podcast

A Vasvár Népfőiskola stúdiójában podcastok felvételét tervezzük. Nézzen vissza később, hamarosan megismerkedhet új tartalmainkkal!