+36 30 095 2701

uh.ravsavofpen@ofni

HOGY KÉPBEN LEGYÜNK—Világkép emberül, magyarul

Grátz Antal építészmérnök előadása

📅 2024. július 4. csütörtök 16.00–17:30

🗺️ Hegypásztor pincék (Oszkó, Szőlőhegy)

Ki világképpel, ki világnézettel rendelkezik. Az idősebbek biztosan emlékeznek, akkor még nem a bankok, hanem a tankok által megszállt rendszerben arra a tantárgyra, melyet világnézetünk alapjainak neveztek. Annyit is ért…

Világkép olyan emberi közegben alakulhat ki, ahol az oktatás során nemcsak részletismeretekre okítanak bennünket, hanem ahol képzések útján képi műveltségre és képességekre is képeznek bennünket. A képzés szót ugyan széles körben használjuk, de valódi képzés intézményes keretek között nem létezik. Csupán oktatás.

Ha világunk lényegét illetően látni szeretnénk a pályán, ha képben szeretnénk lenni, akkor világképre van szükségünk. Világkép nélkül eligazodnunk az életben, ez maga a képtelenség.

Valamely képkirakót (puzzle-t) úgy rakunk ki, hogy először a sarokelemeket keressük meg. Amikor ezek megvannak, akkor a peremek következnek. A világkép majdnem hasonló módon épül fel bennünk. Két lényeges különbség adja a többletet. Egy világkép nem lehet szögletes. Annak kereknek kell lennie, éppúgy, mint „kerek e világnak”. Azaz teljességügyi értesítőt kell adnia. A kereken kifejezés Erdélyben még egészet is jelent. A másik többlet, hogy egy világképnek középpontja, a középpontnak pedig tengelye, gerince kell legyen. Világképről akkor beszélhetünk, ha természetes alapú, ha a teremtett világból indul ki.

A vetítettképes előadás az előadónak a tavalyi Szerelem, szerelem… átkozott vagy áthozott gyötrelem című témáját egészíti ki.

ℹ️ A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, szúnyogirtót hozzatok magatokkal🦟🤭

További információ:

Drimmer Julianna

✉️ uh.ravsavofpen@annailuj.remmird

📲 +36 30 580 8873

dátum

2024 júl 04
Lejárt dátum!

időpont

16:00 - 17:30

helyszín

Oszkó Szőlőhegy
Oszkó

Szervező

Nagy Kriszta
Telefon
+36305858322