+36 30 095 2701

uh.ravsavofpen@ofni

Örökségnap a Békeházban

2022. június 19.

Az Örökség Népfőiskola és a Vasvár város által nyert Hungarikum  pályázatok segítségével valósult meg a program, melynek előzménye volt a vasvári Békeház gyűjteményében lévő, eddig keret nélküli festmények bekeretezése, ezzel bemutathatóvá tétele, a vasvári Múzeum gyűjteményében található, nagyon rossz állapotban lévő Szent Vendel zászló újonnan elkészíttetése, valamint a Vasvárról elkerült korabeli technikai újítás, a motoreke visszavásárlása. Ezekkel az értékekkel bővült a vasvári helyi értéktár.

A program első része az új vasvári helyi értékek bemutatásáról, majd hivatalos átadásáról szólt.

Vasvárra most visszakerült az a motoreke, melyet közel 100 éve fejlesztett Tóth György, vasvári géplakatos mester. A szépen felújított gépet egy pályázati kiírásra készített, melyet meg is nyert, de az épp akkor bekövetkezett gazdasági válság miatt a tömeggyártás elmaradt. Így ez az egy példány készült el.

Az egyedi darabot egy sárvári műgyűjtő vette meg és újította fel, tőle vásárolta vissza Vasvár városa.

A motoreke számára a Békeház udvarán egy térköves, tetővel ellátott beálló is készült, ezzel állandó bemutatóhelyet kapott a gép, így, a szintén vasvári helyi értéket képviselő Békeház mellett látható ez a különleges műszaki érték.

A Szent Vendel zászló nagyon jelentős és mutatós darabja lett a vasvári értéktárnak.

A környékbeli juhászok által búcsúkon, körmeneteken használt, 7 ember által vitt nagyméretű zászló minden részét újra el kellett készíttetni a régi, alig-alig felismerhető darabok rekonstruálására támaszkodva.

A rendezvényen megtekinthető volt a Békeház festményeinek gyűjteménye, melyek közül többet is a pályázat segítségével sikerült bekereteztetni és így bemutathatóvá tenni.

A program az új értékekkel kapcsolatos előadásokkal kezdődött.

Tóth Csaba, Munkácsy díjas festőművész, a képzőművészeti gyűjtemény vezetője beszélt a Békeház 10 éves évfordulója kapcsán a gyűjteményről.

Majd Dr. Zágorhidi Czigány Balázs, múzeumigazgató a Szent Vendel zászlóról tartott előadást, utána Zarowny Ferenc, a motoreke felújítója ismertette a különleges értéket képviselő gépet.

Ezután az új vasvári értékek átadója következett, mely a Szent Vendel zászló 7 ember általi ünnepélyes behozatalával indult.

Elsőként Vasvár város polgármestere, Tóth Balázs köszöntője hangzott el, majd a térség országgyűlési képviselőjének V. Németh Zsolt átadó beszédével folytatódott. Végül a motoreke bemutatóhelyénél szalagátvágással zárult.

Ezután megkezdődtek a színpadi programok. Kánya László és fiának előadását hallgathattuk, majd a Kármentő Zenekar zenélt. A színpadon láthattuk a vasvári Őszirózsa Dalkört, majd a Rezeda Néptánccsoportot, és a térség iskoláit képviselő gyermekcsoportokat. Énekeltek, hangszeres zenét is hallhattunk, népdalénekes leányt és Pünkösdölőt járó csoportot.

Minden csoport nagyon lelkesen készült a bemutatkozásra, és szereplésükkel nagy sikert arattak.

A gyermekes családok számára népi játékok – célbadobó, nyári síléc, gólyaláb, teke, karikadobáló – álltak rendelkezésre, melyeket mindenki kipróbálhatott.  Emellett kézműveskedni is leülhettek, akár gyapjúból nemezelt virágot szerettek volna készíteni, akár méhviasz gyertyát csavarni, de a kisebbek kavicsot is festhettek.

Eközben a főzőcsapatok, melyek a helyi civil szervezetek közülük kerültek ki, kóstoltatni kezdték az ételeket. 4 féle étel készült: a környékre jellemző halétel, vadétel, és lecsó, emellé negyedikként egy „reformétel”: édesburgonyás lencsesaláta.

Az „Ízmentés” program keretében a finom, diós töltelékű „Kámi kiflit” sütötték és kóstoltatták meg a Kámból érkezett asszonyok, akik meg is mutatták a kifli készítését az érdeklődőknek.

A vasvári kézműves sör készítésének rejtelmeiről is megtudhattunk titkokat a sörfőző mestertől.

Az udvar egyik részé váltakozva régi utcai háttérkép, vagy piac vagy lakodalmi társaság nagyméretű fotója volt látható, amelyek előtt beöltözve lehetett a képen látható események részévé válni. Ez volt a fotószínház, mely a program teljes ideje alatt működött.

A Békeház egyik belső zugában, a Mesekuckóban mesehallgatásra is volt lehetőség, aki pedig a lelki utakat szerette volna járni, ezt egy terapeuta segítségével megtehette, szintén a házban, a babzsákokban elmerülve.

A ház folyosóján csuhéból készült babák, és „jelenetek” voltak láthatóak, melyeket a térségben élő Tőke Aranka készített.

A helyi értéktár értékeiről szóló rejtvényt megfejtő vasvári általános iskolások a színpadon vehették át a díjaikat, valamint a már korábban meghirdetett „Desszert verseny” díjazása is itt történt meg Kevy Albert, a Vas megyei Értéktár Bizottság vezetőjének közreműködésével.

A kisebbek örömére eljött Frédi bácsi bábszínháza is, aki a klasszikus ördög-Paprika Jancsi csatájával bírta hangos szóra a gyermekeket.

A színpadot nem igénylő Vaga Banda Gólyalábas csoport műsora mindenkit mosolyra fakasztott, gyermekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak a vásári jeleneteken.

Majd a napot a Duo Don Pedro’z együttes koncertje zárta, akiket a kellemes nyári estében még sokan hallgattak hosszasan.

További hírek

Meseíró pályázat diákoknak – 2024

A Vasvár Népfőiskola Meseíró pályázatot hirdet, általános iskolás 5-8. évfolyamos diákok 3 fős csapatai számára.         A jelentkezők által beküldött pályázatokat a Vasvár Népfőiskola szakmai

Népfőiskolai Filmklub