+36 30 095 2701

uh.ravsavofpen@ofni

Crafts4Future - A kézműves örökség megőrzése Szlovénia és Magyarország határmenti térségében

PROJEKTBEMUTATÓ

Projekt címe: Crafts4Future – A kézműves örökség megőrzése Szlovénia és Magyarország határmenti térségében

Projekt száma: SIHU00071 – Crafts4Future

Partnerek:      Pomelaj szövetkezet (Pomelaj, zadruga za razvoj podeželja, z.o.o.) – vezető partner

                              Vas Megyei Nagytérségi Népfőiskola       

Megítélt támogatás: 9 375 EUR

 

A Szlovénia-Magyarország Interreg VIA program kisprojekt alapjának támogatásával kézműves workshop sorozat megvalósítására került sor idén áprilisban a magyar-szlovén határtérségben.

Az együttműködő partnerek, a hátrányos helyzetű csoportok munkahelyteremtését a helyi hagyományokra alapozva segítő Pomelaj szövetkezet, és a vidéki értékmegőrzést a családi életre, a mindennapokra felkészítő tanfolyamokkal, kurzusokkal, rendezvényekkel támogató Vasvári Nagytérségi Népfőiskola a kézműves kulturális örökség megőrzése érdekében végeztek tevékenységeket.

A projektben közös kézműves stratégia megalapozására valamint kézművesek (mint mentorok) és a kézműves tevékenységek végzése iránt érdeklődő, elsősorban fiatal korosztály részvételével kézműves műhelymunkák lebonyolítására került sor.

A workshopok közül három Magyarországon, négy Szlovéniában került megrendezésre, minden workshopon mindkét ország kézművesei képviseltették magukat. A workshopok Magyarországon az alábbiak szerint kerültek lebonyolításra:

  • Első magyar oldali (a projektben a 2. workshop), időpont: 2024.03.28. helyszín: Vasvári Békeház.

Résztvevők: Pomurje régióból (Szlovénia), valamint Vas és Zala megyéből érkező partnerek, kézművesek, kézművesség iránt érdeklődő fiatalok és családok, összesen 46 fő. Szakmai tartalom: a projekt bemutatása és a kézművesek bemutatkozását követően ötféle kézműves technikával ismerkedtek a résztvevők: textil, makramé csomózás (húsvéti dekoráció készítés), tojásírás, a szlovén kézművesek a szalmafonást tanítottak az érdeklődőknek, míg a magyar partner kézművese hármasfonással szalma csibefigurát készített.

  • Második magyar oldali (a projektben az 5. workshop), időpont: 2024.04.12. helyszín: Vasvári Békeház

Résztvevők: partnerek, kézművesek, kézművesség iránt érdeklődő fiatalok vettek részt, összesen 38 fő. 

A projekt és a kézművesek bemutatkozását, tapasztalatcseréjüket követően hétféle kézműves technikát tanítottak a résztvevőknek, ezek: makramé csomózás (kulcstartó) , textil kabalafigura készítés, nemezelés (kulcstartó készítés), farmer és bőr »hulladék« anyagból ékszerek készítése, csuhé technika, gyékény felhasználásával lovacskát és agyagból kis figurákat, gyöngyöket is lehetett készíteni. A találkozó időtartama alatt kisfilm készült.

 

  • Harmadik magyar oldali (a projektben a 7. workshop), időpont: 2024.04.30. helyszín: Vasvári Általános Iskola

Résztvevők: a Vasvári Általános Iskola tanulói, Szlovéniából és Magyarországról érkezett partnerek és kézművesek, összesen 72 fő.  A pályázatban vállaltaknak megfelelően az utolsó workshop helyszínét a Népfőiskola előzetes pályázati felhívására beküldött alkotások alapján választottuk ki.

Hatféle kézműves technikát hoztak a foglalkozásvezetők, amelyek közül minden tanuló kettőt tudott kipróbálni, ezek:

csuhéból és krepp papírból virágok készítése (szlovén kézműves partner), selyemfestés, tűnemezelés, maradékanyagok (bőr, farmer) felhasználásával karkötő és nyaklánc készítés, a fazekas segítségével való korongozott edény készítése. A pályázati kiírásra beküldött és az ezen a napon elkészített alkotásokból a VNNA kiállítást szervezett az iskola könyvárában, melynek megtekintésésre május 3-ig volt alkalom.

 

A tapasztalat azt mutatta, hogy a fiatalok lelkesen, nyitottan és érdeklődően vettek részt a tevékenységekben, a workshopok nagy létszámmal, minden esetben kétoldalúan zajlottak. A két ország kézművesei közötti szakmai együttműködés elmélyült, tapasztalatcserére, közös kihívások, további együttműködési lehetőségek megfogalmazására került sor. A projekt jelentősen hozzájárult a határtérség kézműves örökségének továbbéltetéséhez.

A projektről rövid bemutató kisfilm is készült, mely az alábbi linken elérhető:

További információ: uh.ravsavofpen@ofni

 

 

Projekt je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Interreg programa Slovenija-Madžarska. / A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza a Szlovénia-Magyarország Interreg program keretében.

Meghívók

Fotók

Vasvár Népfőiskola